keskiviikko 29. elokuuta 2012

reikä seinässä

ComeHome Kids -leiri 
   Teimme Sinin kanssa yhdessä lavasteet lastenleirille Jyväskylään. Leiriltä kuvattiin ComeHome Kids -lastenohjelmia tv7:lle nimellä Tervetuloa Kotiin.
   Projekti lähti siitä käyntiin, kun ystäväni Tiina Vitikainen kysyi minulta, että onko meidän koulussa mahdollista tehdä esimerkiksi leireille lavasteita. Siitä lähdin sitten kysymään asiaa Maurilta ja pikkuhiljaa projekti pääsi lähtemään käyntiin. Tästä tuli ensimmäinen minun hoitamani tilaustyö.
   Lähtökohtana oli, että kaikki tehdään mahdollisimman halvalla ja käytetään mielellään paljon vanhoja ja käytettyjä materiaaleja. Siitä sitten lähdimme varastoon mittailemaan vanhoja seinien kappaleita, josko sieltä löytyisi sopivia. Löytyihän sieltä! Juuri annettujen mittojen mukaiset. Löytöjen jälkeen meille jäi itse väsättäväksi enää kappale oven yläpuolelle ja ikkunan ala- ja yläpuolelle. Lisäksi tietysti ikkunan ristikko, oven ja ikkunan karmit ja lattialistat. Ikkunaan tuli myös myöhemmin pleksi, joka kiilattiin paikoilleen pienillä nauloilla.
   Kappaleiden tekeminen oli helppoa, kun olin tarkkaillut ja ihan vähän auttanutkin jo aiemmin seinäkappaleiden tekemistä Komposiittiprojektissa. Seinät kiinnitimme yhteen ruuveilla ja seinien taakse kiinnitimme kolmiotuet. Tukien päälle asettelimme painoja, koska niitä ei ollut mahdollista kiinnittää lattiaan. Enemmän haastetta tuli tapetoinnissa, jota minä en ollut ikinä aiemmin tehnyt. Onneksi Sinillä oli enemmän tapetoinnista kokemusta, niin hän sai sitten opettaa minua siinä hommassa. Käytimme ei-kohdistettavaa paperitapettia, jota piti vetyttää, ja valmisliisteriä kiinnitykseen. Koska seinä piti purkaa ja koota useamman kerran, tapetti piti kiinnittää kappaleiden mukaisesti. Siinä ratkaisimme asian niin, että tapetoimme seinät kasassa ja kun tapetti oli tarpeeksi kuivaa, leikkasimme tapetin mattopuukolla seinän sauman kohdalta.

   Oven Vitikainen toi meille valmiina, mutta saranat meidän täytyi hoitaa oveen itse. Siinäpä olikin tekemistä, kun ensin meillä oli vääränpuoliset saranat, joiden muka piti olla "molemmin puoliset" ja yritimme muokata niitä niin, että ne olisivat sopineen oveen. Ei onnistunutkaan ja lähdimme siitä sitten käymään rautakaupassa ja sielläkin ihmeteltiin että onko niissä jotain eroa vai.... Olihan niissä, kun juuri oli käytetty monta tuntia turhaan säätämiseen taas kerran. :) Rautakaupasta saimme onneksi oikeanlaiset saranat ja saimme vihdoin oven paikalleen. Siinäpä olikin sitten huvitusta, kun sekä seinä että ovi olivat kieroja eri suuntiin. Yritimme sitten tukea seinän mahdollisimman suoraan, ettei tätä ongelmaa näkyisi liian pahasti. Kun ovi oli kiinnitetty, suurimmat työt olivat ohitse. Lattialistojen ja oven- ja ikkunankarmien kiinnittämisessä Sini sai apua Marialta ja Jenniltä, kun minä olin juuri silloin kipeänä, pois koulusta.
   Kuljetimme seinät hiihtoloman alussa Vitikaisen kanssa Jyväskylään ja rakensimme ne kahdestaan paikanpäällä. Aluksi sain kohdistettua seinät yhteen todella hyvin niin, että ne eivät olleet oikeastaan ollenkaan vinossa tai kierossa. Kun sitten säädimme oven yläpuolelle tulevaa palaa paikoilleen viereinen seinä lähtikin yhtäkkiä kaatumaan. Minä olin tikkaiden päällä heilumassa, enkä sillä hetkellä voinut tehdä mitään. Vitikainen yritti kovasti pitää seinää pystyssä, mutta siinä hommassa seinä vain vääntyi ja loppujen lopuksi kaatui suoraan tuolin päälle ja siitä tuli seinään reikä. Onneksi seinälle tuli tauluja niin, että reikä saatiin peitettyä, mutta aikaa ei enää ollu tarpeeksi, että olisin saanut vääntyneen seinän korjattua. Se jäi ikävästi irvistämään, mutta kun myöhemmin katsoin tv-ohjelma pätkää leiriltä ei ongelma onneksi ollutkaan niin näkyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti